Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη και η επιστημονική κοινότητα καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μελετηθεί επαρκώς, να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες για τους νοσούντες και να αναπτυχθεί εμβόλιο. Έως ότου επιτευχθούν τα ανωτέρω πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα.

Έως τώρα δεν έχει αποδειχθεί ότι οι εγκυμονούσες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, ούτε ότι όταν νοσούν αναπτύσσουν βαρύτερη συμπτωματολογία από το γενικό πληθυσμό. Παρά ταύτα, καθώς η κύηση επιβαρύνει αισθητά το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα της γυναίκας, είναι λογικό να συγκατελέγουμε τις εγκύους στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εξάλλου η διεθνής εμπειρία με νόσους του αναπνευστικού όπως η κοινή γρίπη, το SARS και το MERS, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική είναι, καθότι στις ανωτέρω νόσους οι έγκυες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν βαρέως και να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη ή ακόμα και να καταλήξουν. Επιπλέον, έχουν καταγραφεί περιστατικά με Covid-19 όπου η νόσος της εγκύου προκάλεσε επιπλοκές στην κύηση όπως ο πρόωρος τοκετός. Κάθετη μετάδοση δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη, δηλαδή ο ιός με τα τωρινά δεδομένα δεν φαίνεται να μεταδίδεται στο έμβρυο ενδομητρίως. Ο κίνδυνος μετάδοσης μετά τον τοκετό είναι υπαρκτός και σε περίπτωση νοσούντος μητέρας θα πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα. Ο θηλασμός ενθαρρύνεται διότι ενισχύει το ανοσοποιητικό του νεογνού, με τη λήψη πάντα των απαραίτητων προφυλάξεων, όπως η χρήση μάσκας και η συχνή πλύση των χεριών.

Κατ’ επέκταση οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις εγκύους ως ευπαθή ομάδα παρότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία. Όποιος έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό η απασχολείται σε εργασία υψηλού κινδύνου για έκθεση στον κορωνοϊό, είναι θεμιτό να αποφύγει την επαφή με εγκύους. Οι έγκυες πρέπει να παραμείνουν σπίτι και οι μόνες θεμιτές έξοδοι είναι οι επισκέψεις στον μαιευτήρα για την παρακολούθηση της κύησης και η ήπια άσκηση ( περπάτημα ) πλησίον της οικίας, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας. Η λήψη βιταμίνης D έχει προταθεί για ενίσχυση του ανοσοποιητικού του πληθυσμού από διάφορους λοιμωξιολόγους. Λόγω του παρατεταμένου εγκλεισμού και της συνακόλουθης ελλείψεως έκθεσης στον ήλιο, και δεδομένης της ασφάλειας των σκευασμάτων που περιέχουν D3 στην εγκυμοσύνη, δεν θα έβλαπτε η λήψη D3 ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η χρήση μάσκας συνιστάται σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός, διότι εφόσον φορούν όλοι μάσκα, μειώνεται η πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Οι απλές χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν από μικροσωματίδια του μεγέθους του ιού και δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφαλείας. Η προσφορά τους περιορίζεται στην μείωση της αποβολής ιικού φορτίου από τον φορέα του ιού που φορά μάσκα. Με βάση τα ανωτέρω, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μάσκα δεν υποκαθιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο προστασίας σε χώρους συγχρωτισμού. Όσον αφορά τις εγκύους, καλό θα ήταν να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός εξολοκλήρου.

Τα γάντια επίσης δεν βοηθούν εκτός και αν τα φοράμε όταν βγούμε από το σπίτι, δεν αγγίζουμε με αυτά ποτέ το πρόσωπο, και τα βγάζουμε και τα πετάμε πριν μπούμε στο σπίτι. Γενικά η συχνή πλύση των χεριών και η αποφυγή επαφής τους με το πρόσωπο είναι ο χρυσός κανόνας για την πρόληψη της έκθεσης στον ιό. Η χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων εναλλακτικά με το πλύσιμο έχει εξίσου καλά αποτελέσματα αλλά μεγαλύτερο κόστος και τα αντισηπτικά διαλύματα έχουν καταστεί δυσεύρετα.

Ζωτικής σημασίας είναι η αποφυγή επαφής με οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτωματολογία λοιμώξεως του ανώτερου ή κατώτερου αναπνευστικού. Εφόσον το άτομο αυτό είναι μέσα στην οικογένεια καλό είναι να απομονώνεται για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών.

Εάν είστε έγκυος και παρουσιάσετε συμπτώματα από το ανώτερο ή κατώτερο αναπνευστικό, επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας προκειμένου να σας κατευθύνει.

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )