Η Διακοπή της Κύησης στην Ελλάδα είναι νόμιμη μέχρι και τις 12 εβδομάδες ( 11 εβδομάδες και 6 ημέρες ) εφόσον το επιθυμεί η ασθενής. Μετά την 12η εβδομάδα της κύησης επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις διαπιστωμένα νοσούντος εμβρύου έως και την 24η εβδομάδα ( 23 εβδομάδες και 6 ημέρες ). Πέραν των 24 εβδομάδων το έμβρυο θεωρείται νομικό πρόσωπο και η διακοπή της κύησης απαγορεύεται για τον οποιοδήποτε λόγο.

Η Διακοπή της Κύησης έως τις 12 εβδομάδες μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά, είτε φαρμακευτικά.

Φαρμακευτική έκτρωση – Διακοπή της Κύησης

Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων για την επίτευξη της φαρμακευτικής έκτρωσης. Όλα περιλαμβάνουν τη χορήγηση τη προσταγλανδινών ( μισοπροστόλης ). Με η χωρίς τη συγχορήγηση μιφεπριστόνης, σε διάφορα δοσολογικά σχήματα. Αποτέλεσμα της χορήγησης των φαρμάκων είναι οι συσπάσεις της μήτρας και η διαστολή του τραχήλου, που οδηγούν σε αποβολή του εμβρύου και των προϊόντων της κύησης. Η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρος κι επώδυνη. Επιπλέον μπορεί να οδηγήσει σε ατελή αποβολή των προϊόντων της κύησης και αιμορραγία. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει απόξεση του ενδομητρίου προκειμένου να κενωθεί η ενδομητρική κοιλότητα από τα υπολείμματα και να σταματήσει η αιμορραγία.

Τα φάρμακα χορηγούνται off label, καθ’ ότι οι προσταγλανδίνες δεν έχουν επίσημη ένδειξη για χρήση στη γυναικολογία, αλλά ως γαστροπροστασία.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, προτιμάται η χειρουργική έκτρωση, και η φαρμακευτική εφαρμόζεται κατ’ εξαίρεση λόγω επιθυμίας της γυναίκας, αφότου πρώτα ενημερωθεί για τις πιθανές επιπλοκές. Επίσης η φαρμακευτική έκτρωση γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες κύησης επί παθολογικού εμβρύου, λόγω τεχνικών δυσκολιών της χειρουργικής σε αυτές τις περιπτώσεις.

Διακοπή της Κύησης – Χειρουργική έκτρωση

Η γυναίκα παραμένει νηστική από το προηγούμενο βράδυ, καθ’ ότι λαμβάνει γενική αναισθησία. Αφότου υποβληθεί σε εξετάσεις, οδηγείται στη χειρουργική αίθουσα, όπου υπό γενική αναισθησία γίνεται μηχανική διαστολή του τραχήλου της μήτρας και κένωση της ενδομητρικής κοιλότητας με χρήση ειδικών εργαλείων ( αναρροφητικό ξέστρο ). Η διαδικασία είναι σύντομη και η ανάρρωση άμεση. Η γυναίκα εξέρχεται από το μαιευτήριο την ίδια ημέρα. Χωρίς διαιτητικούς ή άλλους περιορισμούς πέραν της αποφυγής σεξουαλικών επαφών για διάστημα 15 ημερών. Λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και μητροσυσπαστικά φάρμακα για λίγες ημέρες.

Η διάτρηση της μήτρας είναι σπανιότατη επιπλοκή. Επίσης η ενδομητρίτιδα ( φλεγμονή της μήτρας μικροβιακής αιτιολογίας ), προκύπτει σπανιότατα καθ’ ότι οι γυναίκες λαμβάνουν προφυλακτικά αντιβιοτική αγωγή.

Η χειρουργική έκτρωση δεν επηρεάζει τη γονιμότητα. Σπανιότατα, μετά από επαναλαμβανόμενες εκτρώσεις μπορεί να προκύψουν ενδομητρικές συμφύσεις ( σύνδρομο Asherman ). Με επακόλουθη υπογονιμότητα. Ακόμη και αυτή η σπάνια επιπλοκή αντιμετωπίζεται υστεροσκοπικά με λύση των συμφύσεων.

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Αντισύλληψη