Η Αισθητική Γυναικολογία ή κοσμητική γυναικολογία είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος κλάδος που αφορά σε αισθητικές επεμβάσεις των γεννητικών οργάνων του θήλεος, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου, της πόσθης της κλειτορίδας, του εφηβαίου, του περινέου, του κόλπου και της κατώτερης κοιλιακής χώρας.

Τα τελευταία χρόνια οι αισθητικές γυναικολογικές επεμβάσεις γίνονται ολοένα και συχνότερες και απολαμβάνουν αυξανόμενη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης. Η αύξηση αυτή αντανακλά στην απελευθέρωση των γυναικών στις δυτικές κοινωνίες, που δεν διστάζουν να εκφράσουν τις επιθυμίες τους σχετικά με το σώμα τους και να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τόσο των ιδίων, όσο και των συντρόφων τους.

Αιδοιπλαστική – Αισθητική Γυναικολογία

Η συχνότερα πραγματοποιούμενη αισθητική γυναικολογική επέμβαση είναι η αιδοιοπλαστική. Περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος των υπερτροφικών μικρών χειλέων του αιδοίου με διάφορες χειρουργικές τεχνικές ανάλογα με την περίπτωση και την χειρουργική επιδιόρθωση των μεγάλων χειλέων εφόσον απαιτείται. Στην συντριπτική πλειοψηφία οι ασθενείς επιθυμούν να υποβληθούν σε αιδοιοπλαστική για καθαρά αισθητικούς λόγους. Συχνά συνυπάρχουν ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής της γυναίκας. Όπως ενοχλήσεις από τα μικρά χείλη στην καθημερινότητα λόγω τριβής με τον ρουχισμό. Ενοχλήσεις σε αθλητικές δραστηριότητες και δυσπαρευνία ( πόνος ) κατά την είσοδο του πέους στην σεξουαλική επαφή.

Επιπρόσθετα, παθοφυσιολογικές διαταραχές στις στηρικτικές δομές του περινέου ( μύες και πυελικό διάφραγμα ) συνιστούν πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Βασικές αιτίες των ανωτέρω είναι οι φυσιολογικοί τοκετοί, ο χρόνιος βήχας, η άρση βαρών καθώς και η εξασθένιση των δομών λόγω ηλικίας με την μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση. Η κυστεοκήλη, η ορθοκήλη, η εντεροκήλη και η πρόπτωση της μήτρας αντιμετωπίζονται χειρουργικά. Η προσθία και η οπισθία κολπορραφία συνιστούν πλαστικές επεμβάσεις του κόλπου και του περινέου που αποσκοπούν στην επιδιόρθωση των ανωτέρω προβλημάτων. Σε εκτεταμένη πρόπτωση της μήτρας έχει θέση η κολπική υστερεκτομή, συνδυαστικά με προσθία και οπισθία κολπορραφία.

Αισθητική Γυναικολογία – Άλλες Επεμβάσεις

Άλλες συχνές αισθητικές επεμβάσεις είναι η επιδιόρθωση ουλών περινεοτομής η καισαρικής τομής με κακή επούλωση και παρουσία χηλοειδούς. Καθώς και η αφαίρεση σπίλων από την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων.

Μελέτες έχουν δείξει πως οι αισθητικές γυναικολογικές επεμβάσεις έχουν αισθητά αποτελέσματα. Τόσο στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης των γυναικών, όσο και στην βελτίωση της λειτουργικότητας στην καθημερινότητα και στην σεξουαλική τους ζωή. Οι επιπλοκές σπανίζουν και το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης των γυναικών είναι υψηλό. Επιτυγχάνεται επίσης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων αύξηση της σεξουαλικής ικανοποίησης τόσο των γυναικών, όσο και των συντρόφων τους.

Σε περιπτώσεις με ήπια χαλάρωση του τοιχώματος του κόλπου ( εφόσον δεν υπάρχει κυστεοκήλη, ορθοκήλη ή εντεροκήλη ), ενδείκνυται η χρήση του laser. Με επαναλαμβανόμενες συνεδρίες επιτυγχάνεται η σύσφιξη του κόλπου, με πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη σεξουαλική ικανοποίηση και την πρόληψη σοβαρότερης χαλάρωσης που απαιτεί χειρουργική παρέμβαση. Είναι μέθοδος ελάχιστα επεμβατική, χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.

Επίσης θέση στις αισθητικές επεμβάσεις των μεγάλων χειλέων έχει η χρήση του υαλουρονικού οξέως. Που δίνει καλά αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η σωστή ενημέρωση των ασθενών που επιθυμούν να υποβληθούν σε αισθητικές γυναικολογικές επεμβάσεις. Ώστε να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και πλήρη επίγνωση των πιθανών επιπλοκών.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Κολπίτιδα

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )