Τραχηλίτιδα, ονομάζεται η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Διαγιγνώσκεται είτε κλινικά, είτε ως τυχαίο εύρημα στο τεστ ΠΑΠ.

Χαρακτηριστικό εύρημα είναι η παρουσία πυώδους ενδοτραχηλικού εκκρίματος, πρασινοκίτρινης χροιάς ( mucopus ). Το επιθήλιο της ζώνης μετάπτωσης του τραχήλου είναι εύθρυπτο, με αποτέλεσμα να αιμορραγεί κατά τη λήψη του τεστ ΠΑΠ ή της καλλιέργειας.

Τραχηλίτιδα – Αιτιολογικοί Παράγοντες

Συνήθεις αιτιολογικοί παράγοντες είναι τα χλαμύδια και ο γονόκοκκος ( Clamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae ), ενώ μπορεί να συσχετίζεται με λοίμωξη από Mycoplasma genitalium, με βακτηριακή κολπίτιδα ή λήψη συνδυασμένων αντισυλληπτικών δισκίων.

Η οριστική διάγνωση τίθεται με καλλιέργεια κολπικού υγρού και η θεραπεία περιλαμβάνει την από του στόματος χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής.

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου – Τραχηλίτιδα

Συνιστά ανιούσα λοίμωξη από μικροοργανισμούς που αποικίζουν τον τράχηλο της μήτρας, και επηρεάζει το ενδομήτριο, τις σάλπιγγες και την πύελο.

Συνηθέστεροι αιτιολογικοί παράγοντες είναι οι Clamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, καθώς και το Mycoplasma genitalium, αλλά και μικροοργανισμοί που σχετίζονται με βακτηριακή κολπίτιδα (bacterial vaginosis), όπως Prevotella, Peptostreptococci και Gardnerella vaginalis.

Χαρακτηριστική είναι η τριάδα των συμπτωμάτων:

  1. Πυελικός πόνος με ευαισθησία στην κλινική εξέταση κατά την μετακίνηση του τραχήλου
  2. Ευαισθησία των εξαρτημάτων κατά την κλινική εξέταση ( ωοθήκες, σάλπιγγες )
  3. Πυρετός

Συχνά συνυπάρχει κολπική υπερέκκριση με δύσοσμα υγρά, κολπική αιμόρροια, πυρετός με ρίγη και συμπτώματα από το ουροποιητικό.

Απαραίτητη είναι η καλλιέργεια κολπικού υγρού και συχνά χρειάζονται και άλλες παρακλινικές εξετάσεις.

Σημαντικός είναι επίσης ο υπερηχογραφικός έλεγχος προκειμένου να αποκλειστεί το σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα.

Αναλόγως με την βαρύτητα της συμπτωματολογίας, η ασθενής μπορεί είτε να νοσηλευτεί και να λάβει ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή, είτε να παρακολουθείται ως εξωτερική ασθενής λαμβάνοντας από του στόματος αντιβιοτικό σχήμα.

Καθότι κάποιοι εκ των μικροοργανισμών είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι, πρέπει να εκτιμάται και ο σύντροφος και να λαμβάνει αντιμικροβιακή θεραπεία.

Οι γυναίκες που έχουν νοσήσει, έχουν αυξημένες πιθανότητες εξωμητρίου κύησης και υπογονιμότητας, λόγω διαταραχής της αρχιτεκτονικής των σαλπίγγων.

Σαλπιγγοωοθηκικό απόστημα

Συνιστά το τελικό στάδιο της εξέλιξης της οξείας φλεγμονώδους νόσου της πυέλου, με σχηματισμό αποστήματος στην πύελο, το οποίο είναι ψηλαφητό κατά την γυναικολογική εξέταση και ορατό στο διακολπικό υπερηχογράφημα.

Οι ασθενείς χρήζουν εισαγωγής σε γυναικολογική- μαιευτική κλινική και λήψη αντιβιοτικού σχήματος ενδοφλεβίως, ενώ είναι πιθανή η ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης για παροχέτευση  του αποστήματος.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Εξωμήτριο Κύηση

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )