Ως Λαπαροσκόπηση, ορίζεται η επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου. Είναι σύγχρονη μέθοδος και εντάσσεται στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους, με βασικό πλεονέκτημα την ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση. Μπορεί να γίνει για διαγνωστικούς λόγους (διαγνωστική λαπαροσκόπηση ), αλλά δίνει τη δυνατότητα επέμβασης με τη βοήθεια εργαλείων ώστε να αντιμετωπιστεί μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων ( επεμβατική λαπαροσκόπηση ). Η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει πλέον την δυνατότητα της χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων και πηγών ενέργειας ( μονοπολική, διπολική διαθερμία, ψαλίδι υπερήχων ) που καθιστούν δυνατές ακόμα και μεγάλες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή.

Λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση

Η πρόσβαση στην περιτοναϊκή κοιλότητα γίνεται μέσω μικρών τομών στον ομφαλό και στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Βασική προϋπόθεση είναι η διάταση της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το διατατικό μέσο που χρησιμοποιείται είναι το CO2. Η επισκόπηση γίνεται μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας που εισάγεται από τον ομφαλό και χρησιμοποιεί μεγέθυνση και ψυχρό φωτισμό. Από τις τομές στην κατώτερη κοιλιακή χώρα εισάγονται τα διάφορα εργαλεία και οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση διαφόρων χειρουργικών παθήσεων.

Ινομυώματα

Η αφαίρεση των ινομυωμάτων που προκαλούν συμπτωματολογία μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά. Περισσότερο ευχερής είναι η αφαίρεση των υπορογονίων ινομυωμάτων. Τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα μπορούν επίσης να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά αλλά εάν το μέγεθός τους είναι τέτοιο ώστε να διαταράσσουν έντονα την ανατομία της μήτρας, ή εάν συνυπάρχουν πολλοί ινομυωματώδεις πυρήνες είναι προτιμώτερο το ανοικτό χειρουργείο.

Αυτό διότι δεν υπάρχει απτικό feedback ( δυνατότητα ψηλάφησης ). Με αποτέλεσμα μικροί ενδοτοιχωματικοί πυρήνες να μην μπορούν να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν κατά τη λαπαροσκόπηση. Επίσης σε περιπτώσεις μεγάλων ινομυωμάτων που διαταράσσουν την ανατομία της μήτρας σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, προτιμάται η ανοικτή ινομυωματεκτομή, ώστε η συρραφή να γίνει με τον βέλτιστο τρόπο και η μήτρα να μπορεί να ανταποκριθεί σε μελλοντική κύηση. Το ινομύωμα παρασκευάζεται και εξαιρείται με χρήση εργαλείων. Η αιμόσταση επιτυγχάνεται με το συνδυασμό διπολικής διαθερμίας και συρραφής.

Έχει ιδιαίτερη σημασία η κατά στρώματα συρραφή του τοιχώματος της μήτρας ώστε η επούλωση να είναι επαρκής και να μην προκύψει ρήξη  σε μελλοντική κύηση. Τα ινομυώματα είναι όγκοι συμπαγείς. Για να εξαχθούν από την περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω της μικρής τομής, τεμαχίζονται με τη χρήση εργαλείου που ονομάζεται morcellator. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα δεν εξαιρούνται λαπαροσκοπικά αλλά υστεροσκοπικά. Ινομυώματα που μεγαλώνουν ταχέως σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας ή ινομυώματα που μεγαλώνουν σε γυναίκες εμμηνοπαυσιακές, πρέπει να αφαιρούνται είτε ανοικτά. Είτε με τη χρήση ειδικών εργαλείων ( morsafe ), καθότι υπάρχει μικρή πιθανότητα λειομυοσαρκώματος ( κακοήθης όγκος ), του οποίου η αφαίρεση με morcellator θα προκαλέσει διασπορά.

Ολική – Υφολική Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή είτε ολική είτε υφολική ( με διατήρηση του τραχήλου ) μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά με χρήση πηγών ενέργειας. Η διπολική διαθερμία και το ψαλίδι υπερήχων καταστούν εφικτή την απολίνωση αγγείων όπως τα μητριαία χωρίς την τοποθέτηση ραμμάτων. Σε περίπτωση ολικής υστερεκτομής το παρασκεύασμα της μήτρας με η χωρίς τα εξαρτήματα ( ωοθήκες + σάλπιγγες ), εξάγεται μέσω του κόλπου ο οποίος στη συνέχεια συρράπτεται. Σε περίπτωση υφολικής υστερεκτομής γίνεται χρήση του morcellator ώστε να γίνει εφικτή η εξαγωγή του παρασκευάσματος από μικρή τομή. Επί υποψίας κακοήθειας προτιμάται πάντα η ανοικτή υστερεκτομή.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η ανάρρωση της ασθενούς είναι ταχύτερη από ότι σε ανοικτό χειρουργείο. Ο μετεγχειρητικός πόνος σαφώς μειωμένος, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο λόγω της θέσης και του μεγέθους των τομών, που όταν επουλωθούν είναι δυσδιάκριτες.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Ενδομητρίωση

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )