Ως λαπαροσκόπηση, ορίζεται η επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου. Είναι σύγχρονη μέθοδος και εντάσσεται στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους. Με βασικό πλεονέκτημα την ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση. Μπορεί να γίνει για διαγνωστικούς λόγους (Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση), αλλά δίνει τη δυνατότητα επέμβασης με τη βοήθεια εργαλείων, ώστε να αντιμετωπιστεί μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων ( επεμβατική λαπαροσκόπηση ).

Με την πρόοδο της τεχνολογίας μας δίνεται πλέον η δυνατότητα της χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων και πηγών ενέργειας. Μονοπολική, διπολική διαθερμία, ψαλίδι υπερήχων, που καθιστούν δυνατές ακόμα και μεγάλες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή.

Η πρόσβαση στην περιτοναϊκή κοιλότητα γίνεται μέσω μικρών τομών στον ομφαλό και στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Βασική προϋπόθεση είναι η διάταση της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το διατατικό μέσο που χρησιμοποιείται είναι το CO2 ( διοξείδιο του άνθρακα ). Η επισκόπηση γίνεται μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας που εισάγεται από τον ομφαλό. Χρησιμοποιεί μεγέθυνση και ψυχρό φωτισμό. Από τις τομές στην κατώτερη κοιλιακή χώρα εισάγονται τα διάφορα εργαλεία και οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση διαφόρων χειρουργικών παθήσεων.

Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση & Ενδομητρίωση

Η Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση έχει θέση σε διάφορες γυναικολογικές παθήσεις με πρώτη και κυριότερη την ενδομητρίωση. Η διάγνωση της οποίας όταν υπάρχει κλινική υποψία γίνεται λαπαροσκοπικά. Καυτηρίαση των εστιών ενδομητρίωσης και αφαίρεση των ενδομητριωμάτων ( σοκολατοειδείς κύστεις ) γίνεται επίσης λαπαροσκοπικά. Βοηθά τόσο στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της παθήσεως, όσο και στην ήπια βελτίωση της γονιμότητας.

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Η διερεύνηση της γυναικείας υπογονιμότητας απαιτεί λαπαροσκόπηση κυρίως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία ενδομητρίωσης ή πυελικών συμφύσεων.

Εξωμήτριος Κύηση

Η εξωμήτριος κύηση διαγιγνώσκεται συνδυαστικά, με διαδοχικές μετρήσεις της β χοριακής γοναδοτροπίνης και διακολπικό υπερηχογράφημα. Όταν υπάρχει σοβαρή κλινική υποψία εξωμητρίου κύησης ενδείκνυται να γίνει διαγνωστική λαπαροσκόπηση και εφόσον βρεθεί εξωμήτριος κύηση, αφαιρείται συνήθως με σαλπιγγεκτομή.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη διερεύνηση της πυελικής φλεγμονής προκειμένου να τεθεί η διάγνωση σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαφοροδιαγνωστικά προβλήματα, ενώ μπορεί να παροχετευθεί λαπαροσκοπικά ένα πυελικό απόστημα σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Η λαπαρασκόπηση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η ανάρρωση της ασθενούς είναι ταχύτερη από ότι σε ανοικτό χειρουργείο, ο μετεγχειρητικός πόνος σαφώς μειωμένος, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο λόγω της θέσης και του μεγέθους των τομών, που όταν επουλωθούν είναι δυσδιάκριτες.

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )