Ως λαπαροσκόπηση, ορίζεται η επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου. Είναι σύγχρονη μέθοδος και εντάσσεται στις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους, με βασικό πλεονέκτημα την ταχεία μετεγχειρητική αποκατάσταση. Μπορεί να γίνει για διαγνωστικούς λόγους (διαγνωστική λαπαροσκόπηση ), αλλά δίνει τη δυνατότητα επέμβασης με τη βοήθεια εργαλείων ώστε να αντιμετωπιστεί μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων ( επεμβατική λαπαροσκόπηση ). Η πρόοδος της τεχνολογίας μας δίνει πλέον την δυνατότητα της χρήσης εξειδικευμένων εργαλείων και πηγών ενέργειας ( μονοπολική, διπολική διαθερμία, ψαλίδι υπερήχων ) που καθιστούν δυνατές ακόμα και μεγάλες γυναικολογικές επεμβάσεις όπως η υστερεκτομή.

Η πρόσβαση στην περιτοναϊκή κοιλότητα γίνεται μέσω μικρών τομών στον ομφαλό και στην κατώτερη κοιλιακή χώρα. Βασική προϋπόθεση είναι η διάταση της περιτοναϊκής κοιλότητας. Το διατατικό μέσο που χρησιμοποιείται είναι το CO2. Η επισκόπηση γίνεται μέσω κάμερας υψηλής ευκρίνειας που εισάγεται από τον ομφαλό και χρησιμοποιεί μεγέθυνση και ψυχρό φωτισμό. Από τις τομές στην κατώτερη κοιλιακή χώρα εισάγονται τα διάφορα εργαλεία και οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση διαφόρων χειρουργικών παθήσεων.

Απολίνωση Σαλπιγγων

Η Απολίνωση Σαλπιγγων ως μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης γίνεται είτε κατά τη διάρκεια καισαρικής τομής, είτε λαπαροσκοπικά. Χρησιμοποιείται σε γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους καθότι είναι μη αναστρέψιμη. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, με τους επικρατέστερους να είναι οι ακόλουθοι :

  1. Αφαίρεση τμήματος των σαλπίγγων με χρήση διπολικής διαθερμίας.
  2. Τοποθέτηση δακτυλίων που φράσσουν την πορεία των σαλπίγγων ( falope ring )
  3. Τοποθέτηση clips που φράσσουν την πορεία των σαλπίγγων ( hulka clip )

Σε διάφορα κέντρα στο εξωτερικό αντί της αφαίρεσης τμήματος των σαλπίγγων έχει καθιερωθεί η σαλπιγγεκτομή ( αφαίρεση όλης της σάλπιγγας ), καθότι έχει βρεθεί ότι μεγάλο ποσοστό του καρκίνου των ωοθηκών προέρχεται από τις σάλπιγγες.

Απολίνωση Σαλπιγγων

Απολίνωση Σαλπιγγων

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η ανάρρωση της ασθενούς είναι ταχύτερη από ότι σε ανοικτό χειρουργείο, ο μετεγχειρητικός πόνος σαφώς μειωμένος, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο λόγω της θέσης και του μεγέθους των τομών, που όταν επουλωθούν είναι δυσδιάκριτες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να κατανοήσει η ασθενής ότι η χειρουργική απολίνωση των σαλπίγγων είναι διαδικασία μη αναστρέψιμη. Εάν η ασθενής αποφασίσει να τεκνοποιήσει εκ νέου μετά το χειρουργείο, μόνη λύση είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Κολπίτιδα

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )