Ο HPV ( human papilloma virus– ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ) είναι ένας DNA ιός. Έως σήμερα έχουν αναγνωρισθεί περίπου 200 στελέχη του ιού. Προσβάλλει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Κάποια στελέχη, όπως τα στελέχη 6 και 11, ευθύνονται για την εμφάνιση των κονδυλωμάτων. Άλλα στελέχη του ιού προσβάλλουν τον βλεννογόνο του τραχήλου της μήτρας προκαλώντας δυσπλαστικές αλλοιώσεις και μακροπρόθεσμα καρκίνο του τραχήλου. Λόγος για τον οποίο οι γυναίκες εμβολιάζονται και υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις διαλογής όπως το test Παπανικολάου, η κυτταρολογία υγρής βάσης ( ThinPrep ) και το HPV DNA test.

Τεστ Παπανικολάου

To Τεστ Παπανικολάου, συνιστάται από το αμερικανικό κολλέγιο μαιευτήρων γυναικολόγων να ξεκινά είτε στην ηλικία των 21 ετών. Είτε 3 χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Πρέπει να λαμβάνεται ετησίως, καθ’ ότι το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων για υψηλού βαθμού ενδοεπιθηλιακές βλάβες του πλακώδους επιθηλίου ανέρχεται στο 20%. Ενώ για βλάβες του κυλινδρικού επιθηλίου και για διηθητικό καρκίνο είναι ακόμη υψηλότερο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν βλάβες και το test PAP να μην τις εντοπίσει, σε ποσοστό άνω του 20% των ασθενών. Επαναλαμβάνοντας την εξέταση ετησίως μειώνουμε το ποσοστό των ασθενών που έχουν βλάβες και δεν θα διαγνωσθούν.

Η λήψη του Τεστ Παπανικολάου είναι διαδικασία απλή και ανώδυνη. Με χρήση κολποδιαστολέα, επισκοπείται ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας. Λαμβάνεται επίχρισμα κυττάρων από τον οπίσθιο κολπικό θόλο, τον τράχηλο, και τον ενδοτράχηλο. Ο κυτταρολόγος αναλύει το επίχρισμα των κυττάρων στα πλακάκια και η απάντηση είναι έτοιμη σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδος.

ThinPrep

Το ThinPrep, είναι μια νεότερη τεχνική, όπου λαμβάνεται δείγμα από τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο με ειδικό βουρτσάκι το οποίο εμβυθίζεται σε μονιμοποιητικό υγρό και γίνεται επεξεργασία του δείγματος από υπολογιστή. Μειώνει το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών και κατ’ επέκταση μπορεί να γίνεται σπανιότερα από το test PAP.

Το HPV DNA test λαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο με το ThinPrep. Γίνεται ανάλυση του δείγματος με την τεχνική PCR ( polymerase chain reaction ) και εφόσον βρεθεί ο ιός HPV, γίνεται ταυτοποίηση του στελέχους, ώστε να γνωρίζουμε το ακριβές στέλεχος του ιού και εάν αυτό ανήκει στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία και καρκίνο του τραχήλου. Είναι εξέταση ακριβής. Συνιστάται να γίνεται μία φορά την πενταετία σε γυναίκες άνω των 30 ετών προκειμένου να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος όσων έχουν προσβληθεί από High Risk στελέχη του HPV.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανωτέρω εξετάσεις είναι εξετάσεις διαλογής ( screening tests ). Εφαρμόζονται στον γενικό πληθυσμό προκειμένου να ξεχωρίσουμε τις γυναίκες που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και να προχωρήσουμε σε κολποσκόπηση, όπου θα τεθεί η διάγνωση της βλάβης μέσω άμεσης επισκόπησης και λήψης βιοψιών.

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )