Η Σπερματέγχυση ανήκει στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Με την βοήθεια ενός ειδικού καθετήρα, το σπέρμα αφού υποστεί έκπλυση, τοποθετείται απευθείας εντός της ενδομητρικής κοιλότητας μέσω του τραχήλου.

Σπερματέγχυση – Εφαρμογή

Η σπερματέγχυση έχει ένδειξη σε περιπτώσεις μειωμένου αριθμού και κινητικότητας του σπέρματος. Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί κατά περίσταση σε περιπτώσεις ανεξήγητης υπογονιμότητας, προβλήματα με τη σύσταση της τραχηλικής βλέννης, ουλώδη ιστό στο τραχηλικό στόμιο από προηγούμενες επεμβάσεις και σεξουαλική δυσλειτουργία του άνδρα με αδυναμία εκσπερμάτισης κατά την επαφή.

Δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις απόφραξης των σαλπίγγων, ιστορικό πυελικής φλεγμονής και μέτριας ή σοβαρής ενδομητρίωσης.

Πριν τη σπερματέγχυση πιθανόν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα όπως η κιτρική κλομιφαίνη που προκαλούν διέγερση των ωοθηκών. Σε αυτή την περίπτωση παρακολουθείται υπερηχογραφικά η ανάπτυξη των ωοθυλακίων και όταν τα ωοθυλάκια φτάσουν στο κατάλληλο μέγεθος χορηγείται ενέσιμη HCG που μιμείται την αιχμή της LH. 24 έως 36 ώρες μετά γίνεται η σπερματέγχυση. Είναι απαραίτητη η έκπλυση του σπέρματος σε ειδικό εργαστήριο. Το κατεργασμένο σπέρμα εισάγεται απευθείας στη μήτρα μέσω ειδικού καθετήρα. Η διαδικασία βελτιστοποιεί τον αριθμό και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων που εισάγονται στη μήτρα, βελτιώνοντας έτσι τις πιθανότητες σύλληψης. Διαρκεί ελάχιστο χρόνο και δεν προκαλεί πόνο παρά μόνο σε περιπτώσεις όπου η τοποθέτηση του καθετήρα είναι δυσχερής και απαιτεί χειρισμούς.

Εφόσον χρησιμοποιηθούν φάρμακα για διέγερση των ωοθηκών, αυξάνεται η πιθανότητα δίδυμης κύησης. Επίσης υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος λοίμωξης.

Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 5% ανά κύκλο έως 20% ανά κύκλο και εξαρτώνται από το υποκείμενο πρόβλημα, την ηλικία της γυναίκας και το αν χρησιμοποιούνται φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών ή όχι.

Είναι μέθοδος λιγότερο επεμβατική και κοστοβόρος από την εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά με μικρότερα ποσοστά επιτυχίας.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )