Το 75% των γυναικών θα παρουσιάσουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο μυκητιασικής κολπίτιδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 45% δύο η περισσότερα.

Συχνότερο παθογόνο είναι ο μύκητας Candida albicans, που ευθύνεται για το 85- 90% των περιπτώσεων.

Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει κνησμό (φαγούρα ), αίσθημα καύσου και κολπική υπερέκκριση με τη σύσταση των κολπικών υγρών να ποικίλλει από λεπτόρρευστα και υδαρή έως παχύρευστα, με χαρακτηριστική την εικόνα παχύρρευστου κολπικού εκκρίματος που προσομοιάζει με cottage cheese.

Το καλοκαίρι η ζέστη και η υγρασία από την εφίδρωση ή τα μπάνια στη θάλασσα δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για την ανάπτυξη μυκητών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ήπια έως ιδιαίτερα ενοχλητικά και είναι συχνό φαινόμενο το πρόβλημα να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια των διακοπών, όπου η πρόσβαση σε γυναικολόγο είναι δύσκολη.

Για να αποφύγετε λοιπόν τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση, ή έστω να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να προκύψει, μπορείτε να λάβετε τις εξής προφυλάξεις :

  1. Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα. Μειώνουν την εφίδρωση, απορροφούν την υγρασία και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μυκητίασης. Αποφύγετε τα συνθετικά.
  2. Στην παραλία ελαχιστοποιήστε το χρόνο που μένετε με βρεγμένο μαγιό. Έχετε μαζί σας δεύτερο μαγιό ώστε να αλλάζετε. Αλλάξτε με βαμβακερό εσώρουχο πριν φύγετε.
  3. Χρησιμοποιείτε ειδικό σαπούνι για την ευαίσθητη περιοχή. Πλυθείτε μόνο εξωτερικά, ποτέ εσωτερικά.
  4. Μην χρησιμοποιείτε κολπικές πλύσεις. Αλλοιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το PH του κόλπου, καθιστώντας τον ευαίσθητο στους μύκητες και σε άλλα παθογόνα
  5. Μειώστε την πρόσληψη ζάχαρης
  6. Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Οι μύκητες δεν είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι. Υπάρχουν όμως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δίνουν συμπτωματολογία παρεμφερή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επί συμπτωματολογίας πρέπει να εξετάζεστε από γυναικολόγο προκειμένου να μη διαφύγουν άλλα νοσήματα.
  7. Εάν έχετε μυκητίαση είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τη φαρμακευτική αγωγή. Τα θεραπευτικά σχήματα για μη επιπλεγμένη μυκητίαση είναι βραχυπρόθεσμα και απλά, είτε από του στόματος είτε διακολπικά. Η συμμόρφωσή σας είναι σημαντική ώστε να θεραπευθείτε και να μην παρουσιαστούν υποτροπές.

Τα άρθρα του ιστοτόπου μας είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την υγεία σας, συμβουλευθείτε ιατρό. ( βλ. όρους χρήσης )